cum?

May 17th, 2010
cum faci clisma acasa?
clisma* se efectueaza dimineata pe stomacul gol, de obicei dupa eliminarea matinala a materiilor fecale. se foloseste numai apa de izvor in care s-a pus in seara anterioara argila – la 2 litri de apa se pun 4 linguri de argila.
pentru efectuarea unei spalari complete ai nevoie de 6-10 litri de apa de argila (in functie de greutatea ta corporala). este indicat sa folosesti un irigator de capacitate mai mare (cel putin 2 litri).
tehnica de executie:
  1. irigatorul se fixeaza / atarna aproximativ la inaltimea capului (stand in picioare), cu capatul furtunului mai sus decat el.
  2. se ung 3-4 cm de la capatul canulei cu putina crema (ex: Propoderm, crema cu musetel sau cu galbenele) pentru o mai usoara introducere.
  3. se umple vasul irigatorului cu apa de argila.
  4. se inchide robinetul irigatorului (sau se indoaie furtunul, daca nu are robinet).
  5. te apleci usor si introduci canula in anus.
  6. ta lasi pe genunchi si te apleci mai tare, sustinandu-te pe un cot, pana cand pieptul este mai jos decat anusul. vezi si alte pozitii pe care le poti adopta.
  7. pozitia pentru clisma, pe genunchi

    pozitia pentru clisma, pe genunchi

  8. cu cealalta mana dozezi debitul de curgere al lichidului. aceasta pozitie este indicata pentru ca apa sa poata trece din colonul descendent in cel transvers si apoi in colonul ascendent (din partea dreapta a abdomenului). in prima etapa introduci cel putin 2 litri de lichid in colon. trebuie sa rezisti senzatiei de defecatie pana introduci toata apa din irigator. daca ai reusit asta si crezi ca mai intra apa, te ridicati usor si mai introduci apa in vasul irigatorului, apoi te apleci si continui.
  9. cand colonul este plin astepti 5-10 minute (daca poti) inainte de a elimina continutul sau astepti cat poti de mult in acest interval. eliminarea o faci in jeturi. daca vrei, poti urmari ceea ce elimini :) .
  10. dupa 30 minute de relaxare, treci la a doua etapa care este identica cu prima (pornind de la ungerea canulei). daca prima data ai eliminat reziduurile grosiere, de acum inainte se vor curata si mai bine peretii colonului.
  11. cand termini de folosit tot lichidul preparat, te speli si apoi te odihnesti, recomandat, pentru restul zilei.

IMPORTANT!

dupa clisma, prima masa trebuie sa fie obligatoriu orez fiert cu mamaliga si 1-2 linguri de ulei de masline (de bostan sau de floarea soarelui – crud). pe parcursul zilei sunt de preferat alimentele usoare, naturale. in nici un caz nu vei consuma carne sau smantana!

pentru un tratament complet (daca nu ai facut inca niciodata sau esti bolnav), se recomanda efectuarea clismelor in fiecare zi, timp de 7-10 zile. apoi, pentru intretinere, 1-2 clisme pe luna.
clisma se face in mai multe scopuri: terapeutica, de intretinere, de purificare.

(*) multumim www.meditatie.ro pentru faptul ca ne-a permis sa preluam unele informatii despre clisma!
  1. Marius
    | #1

    Buna Iulia,

    Felicitari pentru site! Chiar ma gandeam in ultima vreme ca ar fi bine sa ma gandesc si la sanatatea colonului… Insa inainte de a ma apuca serios de “treaba” vreau sa te intreb cateva lucruri.

    1. Daca in loc de apa de izvor se foloseste apa fiarta si racita are ceva?
    2. De unde cumpar argila?
    3. Canula cat trebuie introdusa? E de unica folosinta sau poate fi refolosita dupa spalare?
    4. Apa trebuie sa lasata sa curga in cadere libera sau limitam fluxul cu mana sau din robinet?
    5. Trebuie sa umplu de mai multe ori irigatorul pana se umple colonul?
    6. Cum stiu cand colonul este plin?

    Ca si concluzie, sa inteleg ca trebuie facute doua spalari in care colonul trebuie sa se umple de fiecare data, la interval de 30 de minute?

    La final, am vazut ca cineva zicea intr-un alt comentariu ca a facut clisma cu cafea si apoi cu apa cu lamaie. Poti sa imi spui mai multe despre aceste metode?

    Multumesc si felicitari inca o data!

    PS: imi poti spune, te rog, ce ocupatie ai? Adica vreau sa stiu cine de la cine primim aceste sfaturi :)

    Sa fim sanatosi!
    Marius

  2. iulia
    | #2

    @marius, dupa lupte seculare… ajung sa iti raspund :)

    multumesc pentru gandurile bune! chiar daca poate deja ai gasit raspunsul la intrebarile de mai jos, le iau pe rand:

    1. da, poti folosi apa fiarta-racita pentru clisma. iti recomand totusi sa incepi cautarea, in apropierea locatiei unde esti, a unui izvor. eu de exemplu, in tg. mures am dat de un singur izvor care aparent (conform analizelor de mediu repetate) pare sa fie in “norme” ok. in oras sunt mai multe izvoare, insa acesta pare sa aiba apa buna in mod constant, chiar daca nu se stie de unde izvoraste si ce parcurs are (m-am interesat la autoritati, habar nu are nimeni :| ).

    2. argila cumperi de la magazinele care vand produse naturiste. e bine sa cumperi argila care s-a extras in apropierea locului unde te-ai nascut sau sa fie cat mai aproape posibil de aceasta locatie fizica.

    3 canula se introduce in anus ~3-4 cm. nu e de unica folosinta – o speli si refolosesti, o pastrezi alaturi de celelalte instrumente intr-un loc curat, izolat fizic.

    4. apa curge prin furtun in cadere libera; depinde acum cum e furtunul si daca are robinet (al meu nu are). daca furtunul e prea gros, s-ar putea sa trebuiasca sa reglezi debitul din robinet.

    5. eu am irigator de 1 litru si inca nu am reusit sa introduc mai mult de 750 ml in colon o singura data :) . depinde cat de mare e irigatorul tau (volum) si de cat de mult poti suporta senzatia urgenta de defecare.

    6. cand faci clisma simti cum apa circula prin colon. simti lichidul rece cum ajunge in colonul transversal apoi in cel ascendent. cand deja a avansat in partea ascendenta (partea ta dreapta, inspre abdomenul inferior) poti sa elimini.

    concluzie: nu se fac doua spalari – depinde… vezi mai sus.

    da, se pot face cisme cu cafea, lamaie, cu usturoi si altele. despre toate acestea in curand.
    fiecare dintre aceste elemente produc un anumit efect asupra peretelui instestinal si asupra corpului. de exemplu cofeina stimuleaza rapid secretia biliara.
    stai aproape si vom explora impreuna si aceste subiecte.

    PS la PS: nu sunt medic sau specialist in domeniu. dupa cum spune si sectiunea termeni si conditii (http://www.fa-clisma.ro/termeni/) aceste site furnizeaza o informatie, bineinteles din surse cu experienta si practice – nu predinde sa dea sfaturi, sa prescrie.

    pentru a fi mai concreta, sunt specialist in dezvoltare personala, consilier in cariera practician :) … dincolo de toate astea insa, sunt interesata de sanatate pe toate planurile.

    sa fim sanatosi!

  3. Marius
    | #3

    Multumesc, Iulia, pentru raspunsul amplu ce mi l-ai dat. Inca nu am reusit sa fac acea clisma ce mi-am promis-o, dar sper ca pana de Craciun sa am ce povesti cand voi mai reveni aici.

    Toate cele bune si post cu folos in continuare ;)

    Marius

  4. IoNuTz
    | #4

    Iulia fe licitari pentru site…
    As vrea sa iti pun cateva intrebari…
    Eu am 14 ani si as vrea sa fac o clisma as vrea sa stiu…

    1.Eu am auzit ca pentru adolescenti ca mine este bine sa folosesc 250 ml apa ,, vreau sa stiu cam cata apa este bine sa folosesc,….Este bine sa folosesc peste 2 litri?
    2.Daca am 14 ani este bine sa fac si a doua spalatura?
    3.Cam cat de calda trebuie sa fie apa?
    4.Eu vreau sa fac o clisma cu apa si adaugat la 1 litru de apa… 1 lingura de sare si 1 lingura de bicarbonat de sodiu este bine?
    5.Si as vrea sa mai stiu ce trebuie sa fac dupa ce am bagat tot lichidul…..:D

    Te rog frumos sa imi raspunzi cat mai repede daca poti:D Am vazut

  5. iulia
    | #5

    @IoNuTz,

    multumesc pentru vizita si intrebari. iau intrebarile tale punctual…
    1. se foloseste mai mult de 250 ml de apa. chiar daca ai 14 ani intestinul tau gros este deja format. apoi, revezi tehnica de executie. cand introduci apa in colon vei lasa sa intre cat poti rezista senzatiei de defecare (pot fi de la 50 ml de lichid… pana la mai mult de 1 l – depinde cat poti “duce”).

    2. spalam colonul pana iese apa curata, la o aplicare – sau pana terminam lichidul pe care l-am pregatit.

    3. apa – la temperatura camerei.

    4. se fac si clisme cu sare (recomandat: de mare) SAU bicarbonat de sodiu (2 – 4%)… sau cafea, usturoi, otet. personal inca nu am incercat. restul se folosesc ca adjuvant in scop terapeutic, in caz de anumite boli. vom dezbate aceste subiecte in curand pe blog.
    iti recomand sa incepi cea “simpla” – cu apa de argila.

    5. vezi mai sus punctul 8 din tehnica… cand ai lichidul in interior.. astepti cateva minute, cat poti de mult pana la maxim 10 minute, apoi dai afara apa si repeti cu apa pe care o mai ai (din cea pregatita anterior).

    inca avem desincronizari in timp la raspunsuri, le vom rezolva si pe astea :) asteptam semne sa ne spui cum merge.

    sanatate!

  6. aliss
    | #6

    buna,
    sunt interesata si am si eu cateva intrebari:
    1.apa de izvor trebuie incalzita?
    2.trebuie sa repet procedura(in aceeasi zi) pana apa introdusa in colon iese curata?
    3.prima clisma de curatare a colonului cate zile la rand trebuie facuta?
    multumesc mult si saantate

  7. iulia
    | #7

    @aliss,

    iti raspuns punctual…
    1. lichidul (care o fi el) e pastrat la temperatura camerei. nu il incalzesti.
    2. tu pregatesti mai multi litri pentru o data, mai ales daca e printre primele dati cand faci. folosesti tot lichidul la o curatire, INSA nu introduci 6 l deodata in organism. introduci cat poti, dai afara, mai introduci din nou.. pana se termina lichidul. da, spre finalul operatiei apa trebuie sa devina mai “curata”
    3. nu e obligatoriu. daca e pentru prima data in viata cand faci, e indicat sa faci cateva zile consecutiv, pentru curatare profunda a colonului (pliurilor lui, mai ales). intretinerea se face mai rar – o clisma odata pe luna.

    sanatate sa fie!

  8. IoNuTZ
    | #8

    Iulia ,iti multumesc mult pentru ca me-ai raspuns la intrebari.
    Am facut 3 zile larand si ma simt excelent:D

  1. | #1
  2. | #2
Comments are closed.
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline