istorie

June 6th, 2010

clisma este un termen vechi care descrie o metoda de curatare prin care, prin intermediul unei siringi, se administrau lichide in interiorul anusului pentru tratarea simtomelor constipatiei, durerilor de stomac sau altor boli – in acele vremuri efectele acesteia nu erau sigure. in secolul XIX “pacientii” eau pusi sa stea in pozitia pe genunchi, pentru a permite servitorilor sau apotecarului (en: apothecary, un fel de farmacist, in zilele noastre) sa insereze varful siringii in anus pentru a impinge lichidul in colon.

datorita stanjenelii femeilor din acele timpuri, atunci au fost inventate siringile cu varf indoit special ce a permis auto-administrarea clismei, pentru a elimina starea de jena. [n.a.: oare de aici ni se trage jena legata de clisma??]

de la sfarsitul secolului 19 si pana in prezent siringile respective sunt inlocuite cu recipiente, bulbi si irigatoare de diferite dimensiuni.

istoria clismei poate fi urmarita insa cu mult timp in urma, cand tratamentele cu clisma se faceau la rau, folosind tulpini tubulare de stuf, goale pe dinauntru, pentru a induce apa sa intre in anus. prima dovada care evidentiaza terapia colonului este un document medical egiptean descoperit de Ebers, datat 1500 ani B.C. in aceste zile este una din cele mai mari valori ale Bibliotecii din Leipzig. acest papirus pastrat foarte bine are 20,23 m lungime si 30 cm inaltime si arata cum foloseau egiptenii emeticele, purgativele, clismele, diureticele, diaforeticele si chiar sangerarile pentru tratarea unor boli.

in curand vei afla si mai multe lucruri despre trecuturile clismei. multumim pentru rabdare si nu uita sa revii! :)

ps: multumim http://www.enemakit.com pentru informatiile despre trecuturile clismei.

 1. Mari
  | #1

  deci e ok si pt gravide??unii scriu… contraindicat…

 2. iulia
  | #2

  Mari,

  mare atentie daca esti insarcinata… clisma provoaca constrictii abdominale – poate favoriza aparitia contractiilor!

 1. No trackbacks yet.
Comments are closed.
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline